Dutch Business Boosters Orlando

Dutch Business Boosters Orlando

Holland-Amerika mix
Inmiddels zitten we alweer in de Boeing 787 Dreamliner op de terugweg naar Nederland. Tijd om eens even goed te denken over wat we allemaal hebben meegemaakt op het eerste Dutch Business Boostcamp in Orlando. Voordat we hierheen gingen wisten we niet goed wat we konden verwachten. Inmiddels zijn we erachter gekomen dat de mix van de Amerikaanse met de Nederlandse cultuur, van directheid, no nonse en out of the box denken, een unieke mix is. Dit heeft de deelnemers echt de ogen geopend en een frisse kijk op zaken gegeven.

Geen utopia
In Amerika is het gebruikelijk dat er trainingen of events worden gehouden waarbij alles gelikt is. Je krijgt een gladde presentatie, alles is volmaakt. Maar we leven nu eenmaal niet in een volmaakte wereld. De mensen die meededen aan dit Boostcamp vonden het heel bijzonder dat wij open en eerlijk waren, dat we dingen vertelden die fout zijn gegaan in onze ondernemingen. We wisten dus hoe we hun probleem moesten aanpakken en konden ze ook verder helpen en ervoor zorgen dat ze niet dezelfde fouten zouden maken als wij, dat is echt ‘on-Amerikaans’.

Van Z naar B
Een van de gaafste dingen in een Boostcamp is er voor te zorgen dat mensen van Z naar B gaan, van zelf alles doen naar een bedrijf runnen. Ook nu was er weer een ondernemer, een elektricien met 30 man onder zich. Hij deed alles zelf, ‘he worked his socks off’. Hij was dag en nacht aan het werk, sliep 3 à 4 uur per nacht. Hij had vrijwel geen tijd voor zijn gezin, sprak nauwelijks met zijn vrouw, waardoor zelfs de relatie onder druk stond. Ik herkende dit, want mijn leven was voordat ik door Dutch Business Boosters heen was gegaan vergelijkbaar. Behalve dat mijn relatie nog niet echt onder druk stond, maar dat was zeker een gevolg geweest als ik niet aan de noodrem had getrokken. Ik was gelukkig tot het besef gekomen dat ik even stil moest gaan staan en een plan moest maken, omdat ik zo niet ver kon en niet verder wilde. Ik gun iedereen de verandering die ik heb meegemaakt.

Zo ook met onze Amerikaanse vriend, 64 jaar jong. Doordat we zijn hele businessplan hebben aangepast is hij vrij om een team te bouwen, commercieel bezig te zijn en meer te opereren als consultant. Ze waren zo enorm opgewonden over de nieuwe plannen, ze hebben meer met elkaar gepraat dan in de afgelopen jaren (zijn vrouw was mee naar het Boostcamp). Je zag de relatie weer opbloeien, deze man van 64 werd weer enthousiast als een jonge man. Hij had weer een twinkeling in zijn ogen en hij hing aan onze lippen en dronk alle informatie op. Ze zijn nu weer naar huis, vastbesloten om alles anders te gaan doen, om een team te bouwen en een erfenis achter te laten voor hun kinderen en kleinkinderen. Dit vind ik een van de opwindendste dingen van de Boostcamps, mensen die gevangen waren in hun eigen bedrijf een totale metamorfose te zien doorlopen.

Tijd voor de noodstop?
De komende maanden blijven we deze mensen volgen, o.a. door conference-calls, zodat we zeker weten dat ze hun doelen behalen en we, indien nodig, nog bij kunnen sturen. Als jij als ondernemer net zo gevangen zit in je bedrijf als deze man, als je bedrijf niet verder komt, als je alles zelf doet en het lukt je niet een team te bouwen, dan is het tijd om aan de noodstop te trekken en door een DBB-traject te gaan. Wij zeggen altijd: als je de bloemetjes langs de snelweg wilt zien kan dat alleen door te stoppen, door stil te gaan staan. Bijna geen één ondernemer investeert om stil te gaan staan, de camera als het ware weer op scherp te draaien en dan met een heldere visie verder te gaan. Het is werkelijk levensveranderend, ik weet dat uit ervaring maar ook omdat ik het keer op keer weer zie bij mensen die door dit traject gaan.

Nog iets te te voegen?
Het enige wat ik nog toe wil voegen is: ik gun dit iedereen!

Auteur: Business Booster | Ben Schmidt | www.schmidt-global.nl

Wanneer is de volgende boostdag?