De twee meest gemaakte fouten bij selectie van een bedrijfsadviseur.

Ondernemers staan er vaak alleen voor. Op school leerde je een vak, maar geen ondernemerschap. Hoe makkelijk zou het zijn als je ervaren ondernemers hebt, die je bijstaan in het nemen van de juiste keuzes, die je aanmoedigen om die investering te doen, die je meesleuren in groot denken en je bijstaan in wijsheid met personeelsproblemen.

 

APK monteur

Je vraagt niet aan de monteur die je auto APK keurt, hoe je je auto het beste kunt financieren. Ook al ben je verplicht elk jaar bij hem langs te gaan, toch weet je waar zijn specialisme wel en niet ligt.

Voor veel ondernemers is de boekhouder of accountant de enige beschikbare sparring partner. Dit is niet ontstaan uit een bewuste keuze, maar simpelweg uit het feit dat je als ondernemer niet om een boekhouder heen kunt. Maar dit is waar het fout gaat, omdat we geen onderscheid maken tussen een adviseur en een sparringspartner. Een sparringspartner heeft ervaring en wijsheid, een adviseur heeft een specialisme. Een sparringspartner moet je niet inzetten voor advies op specialistisch gebied en een adviseur moet je niet gebruiken als sparringspartner.

Sterk in cijfers

Nu begrijp je dus dat een boekhouder of accountant een specialist is, die je heel goed kan voorzien van advies op financieel gebied, maar hij of zij is zelden geschikt als sparrings partner.  Het overgrote deel van hen is sterk in cijfers, niet in marketing, commercie en strategisch management. Hun advies zal dus ook veel eerder gericht zijn om het beheersen van de bestaande kasstroom, dan naar het openbreken van nieuwe markten.

Gebakken lucht

Aan de andere kant heb je de wereld van coaches, consultant en adviseurs. De beste stuurlui staan aan wal, is een bekende uitspraak die ook zeker hier geldt. Wie het mooi kan vertellen, kan goedgelovige ondernemers goed gebakken lucht verkopen. Als het resultaat niet is wat werd verwacht, dan pakt de adviseur zijn biezen en geeft nog aan dat het jammer is dat zijn adviezen niet goed zijn opgevolgd. Maar verantwoordelijkheid wordt er zelden genomen. Wij weten uit ervaring dat goede sparringspartners wel degelijk bestaan Ze voldoen aan vier voorwaarden:

a. Ze zijn zelf ervaren ondernemer (geweest)

b. Ze hebben emotioneel afstand heeft van je bedrijf

c. Ze hebben een goed inzicht in de dynamiek van ondernemerschap

d. Ze gunnen jou succes, en zijn niet bezig zichzelf nog te bewijzen

 

Call to action

Wil je serieus groeien met je onderneming, dan is het belangrijk om een team om je heen te bouwen met de juiste adviseurs en sparringspartners. Een team waar je met al je vragen terecht kunt, die gelooft in wat jij aan het bouwen bent, en jouw belang boven hun eigen belang kan zetten. Een sparringspartner kan een coach of een consultant zijn, maar zorg er voor dat het er wel een is die verantwoordelijkheid neemt en niet weg loopt bij tegenvallende ontwikkelingen. Goede adviseurs zijn niet goedkoop, maar je hebt ze ook niet dagelijks nodig. Ontdek je wel gratis of goedkope adviseurs, vraag je dan af waarom ze goedkoop of gratis zijn. Als hun advies echt beproefd en waardevol is, waarom geven ze het dan goedkoop weg?

 

PS Er is heel goed nieuws, want CoinCare biedt je een unieke combinatie aan van specialisten en sparringspartners! CoinCare combineert vele jaren ondernemerschapservaring, met specialisten op het gebied van financieel management en fiscaliteiten. Zo bieden we de dienstverlening die moet (belastingaangiftes en jaarwerk) gecombineerd met de dienstverlening die je wilt (sparringspartner op alle aspecten van het gebied van ondernemerschap). En dat voor hetzelfde geld (of minder) dat je normaal voor een boekhouder of accountant betaald! Bekijk hier de werkwijze van CoinCare!