Een raket verbruikt de eerste 20 kilometer meer dan 80 procent van zijn brandstof op weg naar zijn missie. Dit zijn de kilometers waarin hij los moet komen van de zwaartekracht. Eenmaal weg van de aarde, buiten de dampkring, wordt de vlucht bijna moeiteloos, met minieme wrijving en zwaartekracht.
Zekerheid
De mens is altijd op zoek naar zekerheid. Maslow gaf aan dat pas als de zekerheid op eten en onderdak een feit was, mensen toe kwamen aan het echte leven. Jezus, de grote meester uit de Bijbel, sprak ervan dat het leven meer is dan eten en drinken en kleding. Hij droeg ons op om ons geen zorgen te maken over deze randvoorwaarden van het leven. Maar 2000 jaar later blijkt de mens nog altijd niet gericht te zijn op leven, maar op zekerheid.
De pot met goud bij de regenboog
Het is net als het verhaal van de pot met goud aan het eind van de regenboog. De zoektocht naar zekerheid loopt altijd uit op een desillusie. Of er blijkt geen zekerheid te zijn, doordat externe factoren het hebben aangetast. Of er is wel financiële zekerheid, maar de prijs om dit te bereiken was buitenproportioneel. Of is ruim 45 jaar keihard werken geen buitenproportionele prijs voor financiële zekerheid?
45 jaar
Omdat we het allemaal accepteren, vinden we 45 jaar keihard werken om financiële zekerheid te bereiken heel normaal. Het is even slikken als de AOW leeftijd wordt aangepast, maar goed, dan werken we toch maar wat langer door. Daarna kunnen we immers echt van het leven gaan genieten.
Bijdrage
Eenmaal aangekomen in ons pensioen tellen we nauwelijks meer mee. We kunnen alleen nog genieten van onze financiële zekerheid door op te passen op de kleinkinderen en wat langere uitjes met elkaar te maken. Was het werk dan zo verschrikkelijk saai en zonder voldoening dat je daar nooit meer een bijdrage aan wilt leveren?
Mens onterend
Als je goed nadenkt is pensioen een mensonterende instelling. Het economisch systeem zet mensen met extreem veel ervaring en levenswijsheid aan de kant, om ze te vervangen door jongere exemplaren die goedkoper zijn. Het interessante is dat mensen die vanwege hun financiën al veel jonger met pensioen hadden gekund, veel langer maatschappelijk betrokken blijven. Financiën zijn voor hen helemaal geen drijfveer!
Drijfveer
Zolang wij bezig zijn om financiële zekerheid te bereiken, zullen we nooit ons levensdoel kunnen vervullen. Maar ook jij kunt komen op het punt dat financiën geen drijfveer voor je zijn. Dat punt heet geen financiële zekerheid, maar financiële vrijheid. En de weg er naartoe is de meest opwindende reis die je kunt ondernemen!
De lancering
De eerste paar kilometers kosten al je energie. De eerste paar kilometers vragen om lef, moed, visie en creativiteit. De eerste paar kilometers om los te komen van het economisch systeem waar je aan vast zit. De zwaartekracht van dit systeem is erg sterk. Toch ontdekken steeds meer mensen dat zij kunnen ontsnappen.
Superrijken
Economische onafhankelijkheid is niet alleen voor de superrijken, maar voor iedereen die leert om zijn of haar economie in onafhankelijkheid op te bouwen. Dat wil zeggen onafhankelijk van het systeem waar 97 procent in gevangen zit. Er is niets mis met het systeem van school, baan, pensioen, maar wel als dat je zekerheid vormt. Ontsnappen doe je door een economie te bouwen rondom jouw unieke waarde.
Zet je eerste stap vandaag
Zet vandaag de eerste stap en meld je aan voor onze financiële onafhankelijkheidsdag! Dit wordt de leukste, spannendste reis van je leven. Maar ook de reis op weg naar echte voldoening en het echte volle leven! Ben jij klaar voor je lancering in financiële vrijheid?
Ik ben klaar voor lancering in financiële onafhankelijkheid! Lees hier verder