Hoe mis je de boot niet van de nieuwe economie?

Hoe mis je de boot niet van de nieuwe economie?

De 7 succesgewoontes die vroeger werkten, maar nu niet meer.
De wereld verandert, de economie voorop. Verkooptechnieken die vroeger zeer succesvol waren leveren nu nauwelijks nog resultaat. Door de vrije toegang tot kennis via internet, door nog verdere individualisering, door de toegenomen mondigheid, door de veranderingen in gezagsverhoudingen, door toegenomen spanningen in de samenleving en ga zo maar door, ontstaan hele andere dynamieken in de samenleving. Ondernemers die zich aanpassen of zelfs anticiperen op veranderingen zijn degenen die volop gaan profiteren.

Economische crisis of kansen?
Degenen die spreken over crisis, zetten zichzelf in een slachtoffer positie. Degenen die praten over uitdagingen en nieuwe kansen, zijn klaar om hun slag te slaan. Stel je voor dat je het voetbalveld oploopt met rugbyregels in je systeem, dan ben je bij voorbaat kansloos. Nu is je kans om je te laten toerusten om te profiteren van de veranderingen in de economie. Veranderingen met meer kansen voor ondernemerschap dan ooit te voren!

Achterhaalde principes
Tijdens de Boostdag bespreken we de gewoontes die zeer succesvolle ondernemers hebben ontwikkeld. Check even bij jezelf of je klaar bent voor deze set van gewoontes, want ze zijn anders dan in de oude economie.

Loop dit lijstje eens langs en beoordeel in hoeverre jij je succes verwacht van deze 7 principes. Laat ik je vooraf waarschuwen, dit zijn de principes die achterhaald zijn, en geen enkele garantie bieden op succes, noch op financiële zekerheid. Zoals mijn kinderen regelmatig zeggen: Deal with it!

Oude succesgewoonte 1: Werk hard!
Hard werken, met veel discipline, vooral in de gebieden die saai en slopend zijn, legde vroeger de basis voor een stabiele financiële zekerheid. Ook al vond je de vakken saai op school, dit was de prijs die je moest betalen tot een goede baan, met een goed pensioen. In de nieuwe economie, waarbij productie ondergeschikt is aan creativiteit, is hard werk zelfs schadelijk op weg naar succes. Hard werk weerhoudt je van delegeren, van de gebieden opzoeken van je briljantie, van heersen in je leven!

Oude succesgewoonte 2: Ontwikkel je zwakke gebieden!
Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel, dus zorg ervoor dat er geen zwakke gebieden in je leven zijn. Zorg voor bijscholing en training op de gebieden waar je nog veel steken laat vallen. Dit kan zijn op het gebied van wetgeving, van administratie, van verkoop of management. In de oude economie werd je gestimuleerd om een duizendpoot te zijn. In de nieuwe economie is dat een absolute verspilling van je tijd en energie. Je overleeft niet in een economie door je zwakste schakel aan te sterken, maar door het te vervangen. Ontdek wie juist op die gebieden jouw team kan komen versterken!

Oude succesgewoonte 3: Voeg je onder gezag
De ladder beklim je door het braafste jongetje of meisje van de klas te zijn. Door je te voegen val je op. Die tijd is voorbij. Ik roep niet op tot rebellie, maar wel tot heroverweging van het idee dat in het gareel lopen je verder brengt. Het is tijd om je hart te volgen, je passie na te jagen, op te vallen en uit te blinken. Zoals het in het Engels zo mooi heet: don't fit in, stand out!

Oude succesgewoonte 4: Blijf jezelf verbeteren
Door streng en kritisch naar jezelf te kijken kun je jezelf steeds verder verbeteren. Dat was de gedachte van de oude economie. Maar in de nieuwe economie helpt die kritische houding je niet. Wie kritisch is op zichzelf, komt niet in zijn of haar kracht. Wie kritisch is op zichzelf, geeft ook anderen geen ruimte. Er is niets zo verlammend als een omgeving van kritiek en (ver)oordelen.

Oude succesgewoonte 5: Houd anderen scherp
We winnen door elkaar scherp te houden, door elkaar aan te spreken op waar we het missen. Die gedachte heeft tot goede prestaties geleid in de oude economie, maar in de nieuwe economie werkt het wederom destructief. Het is nu juist tijd dat je anderen viert en voordeel geeft. Dat brengt mensen in hun kracht.

Oude succesgewoonte 6: Geniet van welverdiende rust
Na hard werken verdien je een goede vakantie. Na een mooie carrière kun je eindelijk gaan genieten. In de oude economie kun je hard werken met vooruitzicht op ontspanning en leuke beloningen. In de nieuwe economie, overleef je alleen als je geniet van de balans die je brengt in je leven, als je doet waar je van geniet. De druk is te hoog, de eisen te zwaar, de concurrentie te moordend om bezig te zijn in een gebied waar je niet voor in de wieg gelegd bent. De economie is te veeleisend om hard te werken tot je een burnout hebt, je moet je leven zo opbouwen dat je geniet van elke dag. Optimale prestaties kunnen alleen komen wanneer jij geniet van je leven nu; niet alleen van het vooruitzicht op vakantie of pensioen.

Oude succesgewoonte 7: Maak af wat je begon, geef niet op
Zet door, geef niet op, laat de moed niet zakken. Vroeger waren dat goede adviezen aan iemand die op weg was naar een mooie carrière. Tegenwoordig redt je het niet met doorzettingsvermogen. Wat er tegenwoordig voor nodig is ontstaat alleen wanneer je opgaat in iets dat groter is dan jezelf. Zelfs Steve Jobs startte Apple niet zelf, het was de synergie tussen hem en Steve Wozniak en later vele anderen.

Ondernemen in de nieuwe economie is meer te vergelijken met een zeilboot dan een motorboot, het werkt niet op kracht en inzet, maar op wijsheid en intuïtie. Het is niet gaan en sturen, maar afstemmen en de zeilen laten bollen!


Boostmiddag

Ben jij nu benieuwd welke succesgewoontes wel essentieel zijn in de nieuwe economie? Wil jij leren om te profiteren van de nieuwe windrichting en met gebolde zeilen naar de haven van je bestemming te varen? Laat je dan toerusten op de Boostmiddag aanstaande woensdag.

Ik wil meer weten over de Boostmiddag