Goal getters are goal setters.

De kracht van het stellen van doelen wordt maar door weinigen begrepen. Vaak stellen we wel doelen, maar gaan we daarna terug in de afwachtende houding. Dan leven we op hetzelfde niveau als de mensen die geen doelen hebben gesteld. Het doel van doelen stellen kan je echter veel verder brengen.

Negatieve kasstroom
Ik sprak laatst een ondernemer die baalde dat hij maar niet uit een negatieve kasstroom kwam. Hij deed zijn uiterste best in de verkoop, maar op een of andere manier kwam de kasstroom maar niet lekker op gang. Elke maand werden met de hakken over de sloot de salarissen betaald, maar de Belastingdienst en de DGA zelf trokken vaak aan het kortste einde.

Praktisch
Meestal reiken wij hele praktische oplossingen aan en geven wij advies over debiteurenbeleid en leadgeneratie. Toch kozen we er dit keer voor om de DGA te helpen om echt van binnen naar buiten te ondernemen. We hielden hem voor dat hij een toeschouwer was van zijn eigen leven, maar dat het tijd werd om in het veld te gaan staan.

Deelnemer
Als deelnemer van de wedstrijd kun je zelf het doel opzoeken en scoren. Als je altijd maar afwacht, is de uitkomst erg onzeker. Op de tribune van je eigen leven zitten, is stress verhogend. Het geeft het idee dat dingen allemaal buiten jouw invloedssfeer plaatsvinden.

Geloof
Hoe ga je nu over van toeschouwer naar deelnemer in je eigen leven? De eerste stap is dus om een doel te stellen waar je in gelooft. In dit geval ging het om in staat zijn alle rekeningen te betalen en zelf € 2500 management fee uit te kunnen keren. De doelstelling was om dit op te schroeven naar € 5000 management fee binnen drie maanden.

Goed regelen
De tweede stap is om nu ook dingen in te gaan richten zodat deze kasstroom op gang kan komen en het warrige leven van geld uit de zaak trekken om boodschappen te kopen stopt. Dingen goed regelen geeft enorme kracht. Een management overeenkomst opstellen, factuur uit de holding sturen, salarisstrook uit laten draaien, bijtelling van de auto regelen en niet afwachten, maar verwachten dat de rekening betaald kan worden.

Energie
Wat er gebeurt is dat er met deze verwachting, met zaken goed op orde, met een helder doel voor ogen, een enorme dosis energie vrijkomt. Deze energie helpt je om je doel te realiseren.

Detail
Het lijkt een detail, maar het verschil tussen afwachten en verwachten maakt of breekt je ondernemerschap. Zorg dat je niet alleen een goal setter wordt, maar ontdek de kracht van een goal getter. Je zult merken dat het stellen van doelen steeds waardevoller voor je wordt en dat je het steeds accurater kunt.

Visionair
Een ondernemer moet visionair ingesteld zijn. Dat is ook precies wat er gebeurt als je goed je doelen leert stellen. Je ziet voor je niet alleen hoeveel geld er binnen komt, maar ook wat voor klussen je aanneemt en hoe je het product of de dienst met een constante kwaliteit kunt leveren. Als er dingen op je pad komen die wel geld opbrengen, maar niet passen in je plaatje, kun je daar nee tegen zeggen.

Verlaat de tribune
Denk nog eens goed na wat we allemaal besproken hebben. Door het stellen van doelen verlaat je de tribune en word je de spits in je eigen wedstrijd. Door voor je te zien hoe je gaat scoren, voorkom je dat je afgeleid wordt door een overlevingsdrang die je de verkeerde richting op duwt. Door dingen goed te regelen en volledig te verwachten dat je je doelen gaat bereiken, leef je met nieuwe positieve energie. Die energie is precies wat er voor zorgt dat je je doelstelling zult verwezenlijken!

PS. Toevallig hebben we onlangs een prachtig vernieuwend concept in de markt gezet met de naam CoinCare. Dit is meer dan een oplossing voor je administratie, CoinCare biedt een compleet concept aan voor financieel management en heeft als doel om je te helpen om jouw gestelde doelen te bereiken. CoinCare voorziet je van een dashboard (het zogenaamde Cashboard®) om je onderneming te kunnen sturen naar de gestelde doelen. Doe direct de financiële fittest om te kijken waar jij staat.