Hoe groei je van ZZP’er naar OMP’er.

Ontdek de vijf basisvaardigheden voor echt ondernemerschap!

Dromende ZZP’ers
Nederland kent een gigantische groei aan ZZP’ers, maar het overgrote deel bouwt nooit een onderneming op. Dit houdt simpelweg in dat als ze stoppen met werken, er geen inkomsten meer zijn. Veel ZZP’ers dromen wel van passieve inkomsten, maar meestal blijft het ook bij dromen.

Ondernemer met personeel (OMP’er)
De overgang van ZZP’er (zelfstandig zonder personeel) naar OMP’er (ondernemer met personeel) vraagt meer dan alleen iemand zoeken die je loonadministratie kan doen. Het vraagt om een verdere groei in de vijf basiseigenschappen van een ondernemer met personeel. Dat je goed moet zijn in administratie, management, verkoop, juridische zaken en logistiek is een totale misvatting; wie een goed team om zich heen bouwt hoeft zelf niet overal goed in te zijn. Maar het bouwen van dat team, dat vraagt om echte volwassenheid!

Visionair
Ik geloof niet dat visionair zijn iets is dat je kunt of niet. Het heeft meer te maken met focus. Wie tijd neemt om zijn visie te voeden en te laten groeien, zal als visionair in het leven staan.

De overtuiging dat je echt een onderscheidend bedrijf aan het bouwen bent komt alleen wanneer je je visie scherp hebt. Veel ZZP’ers zijn te druk om hun visie echt goed en strategisch uit te werken. Ik adviseer je om nu plannen te maken om dit te wijzigen!

Creatief
Een OMP’er bouwt iets nieuws, en daar is creativiteit voor nodig. Daarbij moet je niet denken aan creatief in kunst of in ontwerp, maar creatief in oplossingen voor de samenleving, creatief in het in de markt zetten van een dienst of product.

Moedig
Moed is een stapje hoger dan lef en het tegenovergestelde van paniekerig. Moed betekent dat je niet alleen breekt met bepaalde zekerheden in je leven, maar dat je bewust risico neemt en zelfs opzoekt. Moed betekent niet dat je dingen niet spannend vindt, maar dat je je angst overwint en in alle rust de juiste koers uitstippelt. Dit is een vaardigheid waar je jezelf in kunt trainen. Hoe meer je dingen op zijn plek ziet vallen, hoe meer je moed kunt putten dat ook bij volgende stappen dingen weer op zijn plek zullen vallen.

Leider
Een ZZP’er hoeft geen leiding te geven, een OMP’er juist wel. De vraag is niet alleen of je het kunt, maar of je het aankunt. Je kunt een goede leider zijn op veel gebieden, de verantwoordelijkheid naar je toe trekken bij het organiseren van dingen, maar een ondernemer moet leiding durven te nemen ten aanzien van de economische toekomst van de werknemers. Sommige briljante mensen vinden het toch heel spannend om mensen te vragen om hun visie te verwezenlijken.

Teamspeler
Je kunt nooit een leider zijn die een gezond bedrijf bouwt als je daarnaast ook niet een echte teamspeler bent. Dat betekent dat je het niet nodig hebt dat anderen je positie bevestigen, maar dat je gewoon je rol inneemt die op dat moment het belangrijkst is.

Ondernemerschap kost inderdaad veel, maar zal je ook alles opleveren!

Ik wil het hele artikel lezen!